Ayurveda & Bodywork

‘Η Επιστήμη της ζωής’ στη σανσκριτική διάλεκτο. Το αρχαιότερο -κατά πολλούς- σύστημα υγείας και κοσμοαντίληψης, ‘ηλικίας’ περίπου 5000 ετών. Επικεντρώνει στην πρόληψη των διαφόρων σωματικών και πνευματικών ασθενειών -τις οποίες θεωρεί άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους- ενώ προσπαθεί να καλλιεργήσει στον άνθρωπο την αντίληψη της επανα-σύνδεσης με τη φύση.

Σε αυτή τη σελίδα θα προσθέτω σιγά-σιγά χρήσιμες πληροφορίες για όποιον ενδιαφέρεται να ανακαλύψει περισσότερα πράγματα γι’ αυτήν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση.

To πρώτο βήμα που κάνει κάποιος είναι να βρει ποια ή ποιές είναι οι κυρίαρχες doshas ‘του’. Ώπα, τώρα αρχίσαν τα κινέζικα [ινδικά]. Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, όλα τα πράγματα στο σύμπαν, έμβια και ‘άβια’ αποτελούνται από 5 βασικά υλικά, τον αέρα, τον αιθέρα, το νερό, τη φωτιά και τη γη. Αυτά τα 5 υλικά συμπυκνώνονται και απαρτίζουν τη σύνθεση όλων των πραγμάτων στο σώμα μας, μέσω των 3 doshas, που ονομάζονται Vatta [Αέρας], Pitta [Φωτιά] και Kapha [Γη].
Όλοι έχουμε απ΄όλα μέσα μας, όμως είναι αυτή η μοναδική αναλογία των υλικών του ‘μίγματος’ που μας προσδίδει αφενός τη μοναδικότητά μας, μας επιτρέπει αφετέρου και να ‘καταταχτούμε’ σε κατηγορίες, αναλόγως του πού κυμαίνεται αυτή η αναλογία. Ο ‘σωματότυπος’ αυτός [σε εισαγωγικά γιατί συμπεριλαμβάνει ψυχονοητικά χαρακτηριστικά πέραν της σωματικής φυσιολογίας], ονομάζεται Prakruti. Δεν υπάρχει ‘καλό και κακό στοιχείο’ εφόσον όλα είναι απαραίτητα για τη διαμόρφωση, συντήρηση και εξέλιξη της ζωής [ αν και οι τύποι Kapha θεωρούνται κατά κάποιον τρόπο ελαφρώς ευνοημένοι-θα εξηγηθεί αργότερα]. Αυτό που ειναι σημαντικό για το αγιουρβεδικό σύστημα και αποτελεί βαρόμετρο της σωματικής και πνευματικής ισορροπίας μας, είναι να βρισκόμαστε, ανά πάσα στιγμή της ζωής μας, όσο πιο κοντά γίνεται στα στάνταρντς με τα οποία είναι πλασμένη η καθεμιά από μας. Αυτό, η φάση δηλαδή στην οποία βρισκόμαστε κάθε δεδομένη στιγμή ονομάζεται Vikruti [dont worry, κάπου εδώ τελειώνουν τα κινέζικα για την ώρα].

Διαθέτω ενα βιβλίο με ολοκληρωμένο αναλυτικό ερωτηματολόγιο 60 ερωτήσεων για την ανακάλυψη των doshas του καθενός, κ ομολογώ πως δεν εχω βρει κάτι αντίστοιχα καλό στο ίντερνετ.
Εδώ http://doshaquiz.chopra.com/ όμως θα βρείτε κάποια σχετικά ποιοτικά τεστ τόσο για το Prakruti όσο και για το vikruti.
Take the tests λοιπον, and see you around.
Α, και μια συμβουλή πριν τα συμπληρώσετε, αν κ αναφέρεται στο εισαγωγικο κείμενο, αλλά anyway: στο 1ο τεστ, δώστε απαντήσεις με βάση το πώς αισθάνεστε ότι ήσασταν ‘από πάντα’ και όχι με βάση το πώς ειστε τελευταία. Επίσης, ανοίξτε από τώρα νέα καρτέλα με μεταφραστή. Θα σας χρειαστεί, μην ντραπείτε.

Άνθη Σε Ένα Κβαντικό Επίπεδο
Το παρακάτω απόσπασμα είναι ο επίλογος ενός βιβλίου [Deepak Chopra, Τέλεια Υγεία, 2009] για την Αγιουρβέδα. Νομίζω πως είναι μια πολύ καλή περίπτωση για κάποιον/α που θέλει να πάρει μια πρώτη γεύση σχετικά με ορισμένες βασικές πτυχές που ορίζουν την ‘αφήγηση’ που , διαθέτει αυτή η κοσμοθεωρία για το σώμα και το σύμπαν [άλλωστε, τι άλλο από το σύμπαν ολόκληρο θα μπορούσε να συμπυκνώνεται μέσα σε ένα ανθρώπινο ή μυρμήγκινο σώμα;]…

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν δεδομένο ότι τα σώματά τους είχαν μια ορισμένη αρχή και κινούνται αδυσώπητα στην κατέυθυνση ενός ορισμένου τέλους. Ο καθένας από εμάς ξεκίνησε τη ζωή σαν ένα και μόνο κύτταρο σε μία μήτρα και θα καταλήξει ‘χους εις χουν’. Αυτές όμως είναι πολιτισμικές δοξασίες και όχι απόλυτα γεγονότα. Το ανθρώπινο σώμα δεν έχει μια ορισμένη αρχή ή τέλος. Καθημερινά και αδιάλειπτα δημιουργεί τον εαυτό του ξανά και ξανά. Αυτό σημαίνει ότι κάθε λεπτό είναι ένα είδος γέννησης και ταυτόχρονα τέλους, στο οποίο παραδίδουμε ένα μέρος χοός εις χουν. Εάν δημιουργούμε αέναα τους εαυτούς μας, τότε δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε τα σώματα που θέλουμε αντί για εκείνα στα οποία λανθασμένα θεωρούμε ότι έχουμε κολλήσει.

Κάθε ανάσα που παίρνετε είναι μια δημιουργική πράξη. Τα μόρια στον αέρα είναι τυχαία και χαοτικά. Εάν συμβεί να μπουν στο σώμα σας, τότε αποκτούν μαγικά έναν σκοπό και μια ταυτότητα. Ποια πράξη θα μπορούσε να είναι πιο δημιουργική; Αναλογιστείτε τι συμβαίνει σε ένα μόνο άτομο οξυγόνου καθώς το εισπνέετε. Μέσα σε λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου περνάει μέσα από τις υγρές, σχεδόν διαφανείς μεμβράνες των πνευμόνων. Ακαριαία προσαρτάται στην αιμογλομπίνη μέσα σε ένα από τα ερυθρά κύτταρά σας. Μέσα σε μια μόνο στιγμή συμβαίνει μια αξιοθαύμαστη μεταμόρφωση. Το ερυθροκύτταρο αλλάζει χρώμα, από το σκούρο μαύρο-μπλε της πεινασμένης για αίμα αιμογλομπίνης, στο φωτεινό κόκκινο της πλούσιας σε οξυγόνο αιμογλομπίνης και ένα αδέσποτο άτομο αέρα γίνεται ξαφνικά εσείς. Έχει διασχίσει το αόρατο σύνορο που διαιρεί τα άβια από τα έμβια.
Μέσα σε άλλα εξήντα δευτερόλεπτα το ίδιο άτομο οξυγόνου θα καλύψει μια πλήρη διαδρομή του σώματός σας μέσω της κυκλοφορίας του αίματος (το ταξίδι αυτί γίνεται μέσα σε 15 δευτερόλεπτα εάν ασκείστε ζωηρά).
Εκείνη την ώρα, περίπου η μισή ποσότητα του νέου οξυγόνου του σώματος θα φύγει από το αίμα για να μετατραπεί σε ένα νεφρικό κύτταρο, έναν δικέφαλο μυ, ένα νευρώνα ή κάποιον άλλο ιστό. Το άτομο θα εγκατασταθεί οπουδήποτε σ’ αυτόν τον ιστό για μερικά λεπτά μέχρι και ένα χρόνο, ικανό να εκτελεί τόσες λειτουργίες όσες εσείς μπορείτε να κάνετε. ‘Ενα άτομο οξυγόνου μπορεί να είναι ένα μέρος μιας ευτυχισμένης σκέψης, εάν συνδεθεί με έναν νευροδιαβιβαστή ή θα μπορούσε αντίθετα να στείλει ένα φοβικό ρίγος να σας διαπεράσει, εάν συνταχθεί με ένα μόριο αδρεναλίνης. Θα μπορούσε να ταίσει ένα εγκεφαλικό κύτταρο με γλυκόζη ή να πέσει στην πρώτη γραμμή μάχης, εάν γίνει μέρος ενός λευκοκυττάρου με αποστολή να επιτεθεί σε εισβάλλοντα βακτήρια.

Αυτός είναι ο τρόπος που το ποτάμι της ζωής – το ποτάμι του σώματος- κινείται, με υπέρτατη ρευστότητα, διάνοια και δημιουργικότητα. Τώρα που έχουμε διερευνήσει τις αρχές της η Αγιουρβέδα, είναι πλέον σαφές ότι η ευθύνη προς τους εαυτούς μας είναι επίσης δημιουργική. ‘Εχουμε έλθει σ’ αυτόν τον κόσμο για να κατευθύνουμε ένα σχέδιο που ισοδυναμεί με το χτίσιμο ενός νέου σύμπαντος, καθημερινά. Η δημιουργία του εαυτού σας δεν είναι απλά και μόνο μια δουλειά πλήρους απασχόλησης, είναι μια συνταρακτική δουλειά. Με μια μόνο ανάσα εκθέτετε 5 τρισεκατομμύρια ερυθρά σωματίδια του αίματος στον αέρα. Κάθε σωματίδιο περιέχει 280 δισεκατομμύρια μόρια αιμογλομπίνης. Κάθε μόριο αιμογλομπίνης μπορεί να συλλάβει και να μεταφέρει 8 άτομα οξυγόνου.

Εάν δείτε το ανθρώπινο σώμα σαν ένα οικοδομικό τετράγωνο, τότε με μια μόνο αναπνοή προσθέτετε 11.000.000.000.000.000.000.000 (!) νέα τούβλα που θα παραδοθούν σε διάφορες περιοχές σε όλο το σώμα. Όλα θα ταιριάξουν μέσα σας με απόλυτη ακρίβεια και κανένα νέο τούβλο δεν πρόκειται να προκαλέσει αναστάτωση στη θέση ενός παλιού. Το παλιό δίνει τη θέση του στο νέο τόσο ήπια και αβίαστα σαν τη ροή ενός ποταμού.

Ο μόνος λόγος που δεν είμαστε όλοι σήμερα τέλεια υγιείς είναι ότι παίρνουμε συνέχεια τα άπειρα αυτά νέα τούβλα και τα βάζουμε ξανά στις παλιές υποδοχές. Γιατί το κάνουμε αυτό; Σε τελευταία ανάλυση είναι θέμα συνειδητότητας, του πώς βλέπουμε τους εαυτούς μας. Εάν δείτε από κοντά τη δική σας ζωή, θα συνειδητοποιήσετε ότι στέλνετε σήματα στο σώμα σας και επαναλαμβάνετε ξανά τις ίδιες παλιές καλές πεποιηθήσεις, τους ίδιους φόβους και επιθυμίες, τις ίδιες συνήθειες του χθες και του προχθες. Να γιατί κολλάτε στο παλιό καλό σώμα.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΝ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΟ

Τα νέα τούβλα που μπαίνουν στο σώμα σας δεν πάνε απλά και κάθονται στη θέση τους. Είναι εκεί τοποθετημένα από ένα κομμάτι εσωτερικής διάνοιας που γνωρίζει πώς να κατασκευάσει την καρδιά, τα νεφρά, το δέρμα, τα ένζυμα, τις ορμόνες, το DNA και όλα τα άλλα. Η διάνοια αυτή είναι κυριολεκτικά απεριόριστη και είναι όλη κάτω από τον έλεγχό μας. Παρ’ όλα αυτά, τον περισσότερο χρόνο παίρνουμε την απεριόριστη δημιουργικότητα του κβαντικού πεδίου και τη βομβαρδίζουμε με στενές ακτίνες προσοχής. Κάθε σκέψη που κάνετε είναι απλά μια ακτίνα συγκεντρωμένης προσοχής που εκπέμπεται προς τα έξω από τον κβαντικό σας εαυτό. Χρειάζονται λίγες μόνο από αυτές τις στενές ακτίνες ή σκέψεις για να κάνουμε τη ζωή λίγο μεγαλύτερη ή λίγο καλύτερη. Μπορείτε να προσθέσετε κατά μέσο όρο πέντε χρόνια στη ζωή σας χάνοντας πλεονάζον βάρος, τρώγοντας καλές τροφές κάνοντας τακτικά άσκηση. Οι στενές όμως αυτές ακτίνες είναι περιορισμένες. Δε θα σας κάνουν τέλεια υγιείς. Δε θα μεγαλώσουν τη ζωή σας δυο ή δέκα φορές περισσότερο, έστω και εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, ούτε θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σας τόσο πολύ. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται ριζοσπαστική σκέψη, όπως παρατηρήσαμε στην αρχή. Πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε το πλήρες δυναμικό του κβαντομηχανικού σας σώματος; Η απάντηση είναι εκπληκτικά απλή. Το γιγαντιαία σύνθετο σχέδιο της δημιουργίας του εαυτού σας μπορεί να καταμεριστεί σε λίγες μόνο διαδικασίες, που είναι καθημερινά υπό τον έλεγχό σας:

διατροφή. Η διατροφή είναι η δημιουργική πράξη που επιλέγει τις πρώτες ύλες τού κόσμου που θα γίνουν εσείς. Για να διασφαλίσετε ότι η διαδικασία αυτή προχωράει σωστά, χρειάζεται μόνο να γνωρίζετε το σωματότυπό σας και να ακολουθείτε τη δίαιτα που του ταιριάζει […]

πέψη και αφομοίωση. Η πέψη και η αφομοίωση είναι οι δημιουργικές πράξεις που μετατρέπουν τα τούβλα της ύλης σε ζωντανούς ιστούς. Η πεπτική φωτιά του σώματος, η agni, χειρίζεται και τις δύο αυτές διαδικασίες, με τέλειο συντονισμό.

Απέκκριση Η απέκκριση είναι η δημιουργική πράξη που εξαγνίζει το σώμα, αποβάλλοντας άπεπτες τροφές και απαλάσσοντας τα κύτταρα από τοξίνες και άλλα 'παλιά τούβλα'. Μπορείτε να βελτιώσετε την απέκκρισή σας εάν είστε τακτικοί στην καθημερινή σας ρουτίνα και εκμεταλλευτείτε τις Αγιουρβεδικές θεραπείες εξαγνισμού […]

Αναπνοή Επειδή είναι ο βασικός ρυθμός της ζωής που υποστηρίζει όλους τους άλλους ρυθμούς, θα μπορούσαμε να ονομάσουμε την αναπνοή ως την πιο δημιουργική πράξη που κάνουμε με το σώμα μας. Η σωστή αναπνοή συντονίζει τα κύτταρά μας με τους ρυθμούς της φύσης και όσο πιο φυσική και εκλεπτυσμένη είναι, τόσο περισσότερο συντονισμένοι γινόμαστε. Πολλές αγιουρβεδικές ρουτίνες βοηθούν στην επαναφορά της αναπνοής σε ισορροπία -όλες οι μορφές ασκήσεων των τριών ντόσα είναι καλές, όπως και η ήπια Pranayama ή ισορροπημένη αναπνοή, που μπορείτε να εφαρμόζετε για λίγα λεπτά καθημερινά.
Τέλος μπορούμε να συγκεντρώσουμε όλες αυτές τις ξεχωριστές διαδικασίες κάτω από μία επικεφαλίδα :
Ζώντας συντονισμένοι με το κβαντομηχανικό μας σώμα. Αυτή είναι η απόλυτη δημιουργική τέχνη της ζωής. Εάν ζείτε συντονισμένοι με το κβαντομηχανικό σας σώμα, το σύνολο των καθημερινών σας δραστηριοτήτων θα κυλάει το ίδιο ομαλά όσο και τα μέρη του -αναπνοή , διατροφή, πέψη, αφομοίωση και απέκκριση. Η πιο σημαντική ρουτίνα που πρέπει να ακολουθήσουμε εδώ, είναι η υπέρβαση, η πράξη της επαφής με το κβαντικό επίπεδο του εαυτού σας. Ξαναδείτε το κεφάλαιο για το διαλογισμό και ενσωματώστε λίγα λεπτά ησυχασμού του νου στο πρόγραμμά σας κάθε πρωί και βράδυ.
Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, αυτός είναι ο τρόπος για να εκτινάξετε μια κοινή ύπαρξη σε ένα ανώτερο επίπεδο. Εάν χειριστούμε μερικές διαδικασίες σωστά, τότε η ίδια η τάση του σώματος να παραμένει ισορροπημένο θα φροντίσει για τα υπόλοιπα. Στο κβαντικό επίπεδο, είμαστε όλοι αρχιτέκτονες. Είναι αναγκαίο μόνο να ακολουθήσουμε την καθοδηγητική διάνοια της φύσης μας -την Prakruti μας- και η αχανής περιπλοκότητα του σώματος θα κυλάει το ίδιο τέλεια με τις εποχές, την παλίρροια και τα άστρα που μας περιβάλλουν.

ΚΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ

Στον πυρήνα της, η “επιστήμη της ζωής” είναι ένα πολύ προσωπικό και καθησυχαστικό είδος γνώσης. Σας γυρίζει πίσω στον εαυτό σας. Τώρα είμαστε έτοιμοι να σας στείλουμε μόνους έξω να ζήσετε τη γνώση. Όταν ανοίξατε το βιβλίο και διαβάσατε τον τίτλο “τέλεια υγεία”, ίσως δοκιμάσατε μια έντονη έκπληξη. Όλοι περιμένουμε σε κάποια στιγμή της ζωής μας να αρρωστήσουμε. Το να περιμένουμε το αντίθετο μοιάζει σχεδόν παράνομο. Κι όμως, οι Αγιουρβεδικοί σοφοί κόιταζαν τη ζωή με διαφορετικά μάτια. Ένας περίφημος Βεδικός στίχος λέει, “είναι χρέος μας στην υπόλοιπη ανθρωπότητα να είμαστε τέλεια υγιείς, επειδή είμαστε κυματισμοί στον ωκεανό της συνειδητότητας και όταν αρρωστάινουμε, έστω και λίγο, διασπάμε την κοσμική αρμονία”.
Τώρα καταλαβαίνετε τη βάση γι’ αυτήν την εξωπραγματική δήλωση. Δεν είναι σωστό να βλέπετε τον εαυτό σας σαν έναν απομονωμένο οργανισμό στο χρόνο και στο χώρο, που καταλαμβάνει έξι κυβικά πόδια όγκου και επτά ή οκτώ δεκαετίες ζωής. Είστε μάλλον ένα κύτταρο μέσα στο κοσμικό σώμα, με δικαίωμα σε όλα τα προνόμια της κοσμικής σας θέσης, όπως η τέλεια υγεία. Η φύση μας έκανε σκεπτόμενους για να συνειδητοποιήσουμε αυτήν την αλήθεια. Με τα λόγια ενός άλλου Βεδικού στίχου, “η εσωτερική διάνοια του σώματος είναι η υπέρτατη και απόλυτη μεγαλοφυια στη φύση. Καθρεπτίζει τη σοφία του σύμπαντος”. Αυτή η μεγαλοφυια υπάρχει μέσα σας, ένα τμήμα του εσωτερικού προσχεδίου, που δεν μπορεί να διαγραφεί.
Στο κβαντομηχανικό επίπεδο, δεν υπάρχουν σαφή όρια που να σας διαχωρίζουν από το υπόλοιπο σύμπαν. Ο κάθε ένας από μας ισορροπεί μεταξύ του άπειρα μεγάλου και του άπειρα μικρού. Τα ίδια πρωτόνια που βρέθηκαν στις καρδιές των άστρων, που έχουν τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια χρόνια ζωής, ενοικούν μέσα μας. Τα νετρίνα, που διασχίζουν αστραπιαία τη γη μέσα σε λίγα εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου, είναι επίσης μέρος του εαυτού μας. Είστε ένας ποταμός από ρέοντα άτομα και μόρια μαζεμένα από κάθε γωνιά του σύμπαντος. Είστε μια απροσδόκητη εκδήλωση ενέργειας, που τα κύματά της εκτείνονται μέχρι τις παρυφές του ενοποιημένου πεδίου. Είστε μια ανεξάντλητη δεξαμενή διάνοιας, επειδή η φύση στο σύνολό της είναι ανεξάντλητη.
Η Αγιουρβέδα ήρθε στο προσκήνιο σε μια ώριμη στιγμή, όπου στα όρια της φυσικής επιστήμης συμβαίνει η αναβίωση της μαγείας της φύσης. Η ιδέα ότι το σύμπαν είναι ένας οργανισμός που ζει, αναπνέει και σκέφτεται, που θα ακουγόταν γελοία μια γενιά πριν, ίσως αποδειχτεί ότι είναι η πρώτη και κύρια αρχή μιας νέας επιστήμης. Εάν είναι έτσι, η Αγιουρβέδα γρήγορα θα πάρει κυρίαρχη θέση ως η πρώτη κβαντική ιατρική των καιρών μας.
Για το σύγχρονο άνθρωπο, η ασθένεια δεν είναι αναγκαιότητα αλλά επιλογή – η φύση δε μας επέβαλε κάποιο βακτήριο που προκαλεί καρδιακές προσβολές, διαβήτη, αρθρίτιδα ή οστεοπώρωση.Αυτά είναι δημιουργήματα του ανθρώπου. Ό,τι όμως έχτισε ο άνθρωπος μπορεί να το γκρεμίσει.[…]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *