QUIZ: μάθετε ΤΩΡΑ, αν είστε δυνατή ή αδύνατος

παρακολουθήστε αυτό το video μέχρι -τουλάχιστον- το 2:50′
και τα ξαναλέμε παρακάτω [don’t cheat, κρίμα ειναι]

τώρα που το είδατε λοιπόν,

απαντήστε με το χέρι στο βυζί, στην εξής ερώτηση: τη στιγμή που ο καρχαρίας εκτινάζεται και βουτάει τη φώκια, τι ακριβώς αισθανθήκατε;

δέος, φρίκη, αποτροπιασμό, θαυμασμό, έκπληξη, λύπη, συμπόνοια, θρίαμβο….;

από τα συναισθήματα που ακαριαία νοιώσατε συνάγεται και το με ποιο από τα 2 πλάσματα ταυτιστήκατε αυθορμήτως.

στην προκειμένη σκηνή είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι ο καρχαρίας, χρησιμοποιώντας την ταχύτητα, την αντίληψη και τη δύναμή του, το σύνολο των επιθετικών ενστίκτων του (που συμπεριλαμβάνουν ακόμα και δέκτες ηλεκτρικών σημάτων αλλά αυτά ειναι άλλη ιστορία-μη ξεφύγουμε) κερδίζει ένα πλούσιο γεύμα.

αντίθετα, η φώκια, κανείς δε θα μάθει ποτέ το γιατί, από αφηρημάδα; έλλειψη εμπειρίας λόγω ηλικίας; την πατάει, δεν αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο και χάνει τη ζωή της, και με πολύ αγωνιώδη τρόπο μάλιστα.

Δε χωράει αμφιβολία λοιπόν, ότι όσοι από εσάς ψιθυρίσατε ασυνείδητα από μέσα σας ή και φωνάξατε κάτι του τύπου ‘την ξηγήθηκε το αλάνι’ αισθάνεστε δυνατοί
αντίθετα αυτοί που είπαν ‘πωπω το κακόμοιρο το φωκάκι’ μάλλον αισθάνεστε αδύναμοι.

Φυσικά μπορεί να υπάρχει και μεγαλύτερη γκάμα απαντήσεων, αλλά και πάλι δε μπορεί να φεύγει τελείως εκτός από μια κλίμακα που αν ήταν 10μετρη θα είχε στο 1 την 1η απάντηση και στο 10 τη δέυτερη, εκτός και αν κάποιος βλέποντας αυτο το πράμα σε slow motion σκέφτηκε κάτι σαν ‘..μμμ τσέκαρε λάδι που ‘ναι η θάλασσα”

Ίσως στο 5.1 και 4.9 αυτής της κλίμακας, να είναι αντίστοιχα η περίπτωση του συνδυασμού και των 2 απαντήσεων στο μυαλό σας –σχεδόν ταυτόχρονα-
σ’ αυτήν την περιπτωση ειναι προφανές ότι αισθάνεστε δυνατή σχεδόν όσο και αδύναμος.
και γενικότερα, η κίνηση πανω σ αυτήν την κλίμακα δείχνει σε μεγάλο βαθμό και το βαθμό αίσθησης της δύναμης/αδυναμίας σας.

Ναι, ο τίτλος ειναι επιτηδες ελαφρώς παραπλανητικός:
Καθόλου δε σημαινει ότι κάποιος είναι όντως δυνατός, επειδή απλα το αισθάνεται, το νομίζει. Παραδείγματα, φαντάζομαι,
θα έχουμε όλοι.

Ωστόσο, νομίζω πως όσο πιο έντονο το αίσθημα της αδυναμίας, τόσο πιο κοντά και η ήττα. Σε ό,τι και αν μεταφράζεται αυτή.

επίλογος: όλα σχετικά σ’ αυτη τη ζωή, οπότε ενας νόμος του τύπου δύναμη=super kalo και αδυναμία=super kako δε μας κάνει.

άλλωστε υπάρχουν πολλοί, άπειροι τομείς στους οποίους κάποιος θα μπορούσε να αισθάνεται ή/και να είναι δυνατός ή αδύναμη, όπως αντίστοιχα και η ευφυΐα έχει τεράστιο εύρος εφαρμογής.
αφήστε που η αίσθηση της δύναμης πάει -ενίοτε- πακέτο με πολλά πολλά από τα πιο αρνητικά -και προαγγέλους ήττας, τελικά- χαρακτηριστικά, όπως η αλαζονεία και η έπαρση.

Παρ’ όλα αυτά όμως, και επειδή φαντάζομαι κανείς δε θέλει να τον φάνε, όχι έτσι στην ψύχρα τουλάχιστον, προτείνω ανεπιφύλακτα

ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΦΟΒΙΖΕΙ

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

φυσικά ο γράφων τη συμβουλή δε σημαίνει ότι καταφέρνει και να την τηρεί απαραίτητα

μπορώ να διαβεβαιώσω, όμως, και αυτο είναι γκαραντί και ειλικρινέστατο, ότι προσωπικά

έχω απολαύσει καθεμιά απ’ τις χυλόπιτες που έχω φάει -και λίγες δεν είναι σίγουρα- στο έπακρο, όταν έδειξα σε ένα άτομο τον έρωτα ή το γουστο μου. Όσο πιο βουνό μου φαινόταν μάλιστα το πλησίασμα του ατόμου, τόσο μεγαλύτερο και το χαμόγελο στη φάτσα μου, αμέσως μετά (αλλά και αργότερα) τη χυλόπιτα.

[βέβαια, σε καποια στιγμή θα στενοχωριόμουνα για το γεγονός ότι δε με ήθελε το άτομο που επιθυμούσα εγώ. Όμως αυτό είναι άσχετο. Αν δε μάθαινα ποτέ, η ήττα θα ήταν διπλή…]

This entry was posted in κείμενα και τέτχια. Bookmark the permalink.

One Response to QUIZ: μάθετε ΤΩΡΑ, αν είστε δυνατή ή αδύνατος

  1. karavangel says:

    Το σκηνικό με τον καρχαρία γάμησε
    μόνο που μετά αυτός έσκασε σαν καρπούζι στο νερό
    και γελοιοποίησε τη γαματοσύνη του
    άλλα παρ όλα αυτά το φωκάκι το είχε ήδη τσιμπήσει

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *